2022-01-05 08:14:43• hírek • Bede Emőke

Itt az ötödik hullám: csak orvosi vagy FFP2-es szájmaszk használható ezentúl

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére újabb szigorításokra tett javaslatot szerdán. Ezek egyik legfontosabbika, hogy a textilmaszkok már nem, csupán az orvosi vagy FFP2-es tájmaszkok használhatók a közterületeken.

Amennyiben a kormány jóváhagyja a CNSU javaslatát - s ez meg is szokott történni -, a nyílt és zárt közterületeken egyaránt kötelező lesz az orvosi vagy FFP2-es típusú szájmaszk megfelelő, azaz orrot és szájat eltakaró használata. Ez alól csak az 5 éven aluli gyerekek, az irodában egyedül dolgozó személyek, a tévés műsorvezetők és meghívottjaik, a vallási felekezetek képviselői igehirdetés ideje alatt, a nyilvános helyen felszólalók (utóbbi három esetében csak akkor, ha biztosított a legalább 3 méteres távolság a többi személytől), a komoly fizikai munkát végzők / nehéz körülmények között dolgozók, valamint a testmozgást végzők jelentenek kivételt.


A CNSU javaslata szerint az éttermek, előadások és sportesemények a település fertőzöttségi rátájának megfelelő arányban fogadhatnak majd látogatókat, a boltok pedig legfeljebb 22 óráig tarthatnak nyitva. Ez alól értelemszerűen a benzinkutak, gyógyszertárak és a házhozszállítással dolgozó cégek mentesülnek.


A vészhelyzeti bizottság által jóváhagyásra megküldött dokumentum ide kattintva olvasható teljes terjedelmében. Amennyiben a kormány rábólint a javaslatokra, a szigorítások január 8-tól lépnek érvénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: